4 vinkkiä opiskelijan taloudenhallintaan
Mediasta saa jatkuvasti lukea, kuinka moni suomalainen tuskastelee oman taloudenhallintansa kanssa. Perinteisesti opiskelijoiden on todettu kuuluvan Suomen alhaisimpaan tulodesiiliin. Varsinkin nykyään jokaisen nuoren on tärkeä ymmärtää, kuinka suuri merkitys vastuullisella rahankäytöllä on myös meidän jokaisen kannalta. Olen itse huomannut, että myös opiskelijana on mahdollista elää tavalla, jossa tulot ja menot ovat tasapainossa. Tässä muutama käytännönläheinen vinkki, jotka ainakin itse olen huomannut hyödyllisiksi.
1. Budjetoi tulot ja menot kuukausitasolla
Kannattaa tehdä itselleen jonkinlainen arvio omista menoista ja tuloista kuukausitasolla. Mahdollisuuksien mukaan luonnollisesti tulojen olisi hyvä olla suurempia kuin menojen, mutta opiskelijana alkuun tärkeintä olisi pysyä kartalla omista kuluistaan. Nykyään pankit tarjoavat suhteellisen kattavia rahankäytön seurantajärjestelmiä, joista ainakin Nordea Wallet on ollut minulle käytännöllinen, vaikka se ei luonnollisesti näytä muita kuin kortilla maksetut tapahtumat. Kun menojansa pystyy tarkastelemaan reaaliajassa, on helpompi itse pysyä budjetissa ja kartalla omasta talouden tilasta. Totta kai aina erinomainen Excel sopii myös tähän hommaan, mutta se vaatii jo hieman enemmän vaivannäköä ja seurantaa.
2. Kulut minimiin
a. Tee ostoslista kauppaan
Tämä on helppo tapa välttää turhia kuluja. Itse olen huomannut, että kannattaa tehdä esimerkiksi viikon ostokset kerralla. Tällöin kaupassakäyntimäärät vähenevät, jolloin ”turhien” heräteostosten määrä myös vähenee.
b. Heräteostokset
Uuteen asuntoon muuttamisen yhteydessä ajankohtaiseksi tulee usein huonekalujen, astiaston ja kodinkoneiden hankinta. On hauska välillä seurata vierestä, kuinka paljon pinkkaa moni opiskelija laittaa sisustukseen tai viimeisimpään kahvinkeittimeen. Tietysti voi olla, että boomerina en välttämättä osaa pelata tuota sisustus- ja designpeliä ollenkaan. Kuitenkin jos tili tuntuu olevan kuin Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna, kannattaa ”ylimääräisten” tai premiumostosten tarpeellisuutta harkita erikseen. Uusimman Moccamasterin kerkeää hankkia myöhemmin.
c. Kilpailuta puhelinliittymät, vakuutukset ja muut muuttuvat kustannukset
Operaattoreiden, vakuutusten ja sähkösopimusten tarjoukset päättyvät usein vuoden tai kahden välein, joten kannattaa uusia sopimukset, mikäli sitä ei ole vähään aikaan tehnyt. Tällöin voi säästää merkittäviä summia vuositasolla. Allekirjoittaneen myyntikokemuksella voin kuitenkin sanoa, että esimerkiksi hyvä nettiyhteys on aina rahansa arvoinen, varsinkin nyt.
d. Asuminen
Jokaisella on luonnollisesti oikeus asua missä haluaa. Kuitenkin, mikäli menot ovat suuremmat kuin tulot, voisi olla aiheellista harkita omaa asumista tarkemmin. Ei ole välttämättä itseisarvo asua oman kaupunkinsa kalleimmalla paikalla keskustassa, jossa vuokra on huomattavasti korkeampi kuin muualla. Tämä asia on relevantti varsinkin silloin, jos rahat tuntuvat olevan tiukassa. Helsinginniemelle kerkeää muuttaa sitten kun liksa on sen mukainen. Toinen järkevä vaihtoehto voisi olla asua kämppiksen kanssa. Omistusasujien kohdalla asumiskustannusten arviointi (lainanlyhennykset tms.) on vaikeampaa. Jos jo opiskelijana on mahdollisuudet oman asunnon ostamiseen, on tilanne lähtökohtaisesti erinomainen.
3. Mene töihin
Monelle opiskelijalle olisi mahdollista käydä töissä ilman pakollista loppuun palamista, niin kuin myös aiemmassa blogissa on todettu. Työn avulla ylijäämäinen budjetti on mahdollinen myös opiskelijalle, ja samalla on mahdollista kartoittaa arvokasta kokemusta työelämästä. Siellä se teoria kuitenkin sovelletaan käytäntöön. Toki tähän liittyy aina ikuinen keskustelu tukien tulorajoista ja tähän tarvittaisi todella muutosta, niin kaikesta huolimatta opintojen ohessa tapahtuvan työskentelyn nettovaikutus on ainakin minun kohdallani ehdottoman positiivinen. Itse ansaittu tulo on aina paras tulo. Luonnollisesti tärkeintä on kuitenkin pysyä opintotahdissa ja aina työskentely ei ole käytännössä mahdollista.
4. Säästäminen ja sijoittaminen kuntoon
Pikavipeistä on puhuttu jo kyllästymiseen asti, mutta kun katsoo suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrää niin ei tätä voi olla nostamatta tässä esiin. Velat tulee aina maksaa takaisin, joten älä ota pikavippiä. Lainaa vaikka kaverilta tai vanhemmilta jos tilanne sitä vaatii. Sijoittamisesta voisi kirjoittaa ihan oman bloginsa, mutta myös tulevaisuuden taloudenhallinnan kannalta säästäminen ja sijoittaminen kannattaa. Jos menojen jälkeen rahaa jää yli, niin esimerkiksi rahastosäästämisen voi aloittaa muutamilla kympeillä kuussa. Jos et käy töissä, niin kannattaa myös harkita opintolainan ainakin osittaista sijoittamista. Jokainen tekee kuitenkin luonnollisesti omat päätöksensä oman riskinsietokyvyn ja mahdollisuuksiensa rajoissa.
Taloustaidot ovat tärkeää ottaa jo nuorena haltuun. Kun oppii elämään omien tulojensa mukaisesti, se antaa hyvät lähtökohdat tulevaisuuteen. Myöskään opiskelijan elämisen ei kuitenkaan tarvitse olla jatkuvaa hampaiden kiristelyä, vaan pitkälle pääsee karsimalla ”turhat” kulut pois. Toisaalta mikäli tulot riittävät kattamaan menot, niin kenelläkään ei ole mandaattia mennä arvostelemaan muiden rahankäyttöä. Liiallinen pihistely ei myöskään ole hyvästä, eikä kaikesta kannata säästää. Myös opiskelija saa tarjota kavereilleen bisset.
Oskari Koskela
Olen toisen vuoden laskentatoimen ja rahoituksen opiskelija Turun
kauppakorkeakoulusta. Vapaa-ajallani harrastan urheilua, elokuvia, lukemista ja osakesijoittamista. Ihmisissä arvostan suuresti ahkeruutta, innovatiivisuutta ja rehellisyyttä, ja yksi monista esikuvistani on Elina Lepomäki. Löydät minut mm. Linkedinistä ja Twitteristä.
Tsekkaa myös nämä!
Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Euroports
Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa Euroports – täyden palvelun satamaoperaattori. Mitkä ovat
Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Nokian Renkaat
Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa Nokian Renkaat – maailman pohjoisin rengasvalmistaja, joka
Logopedian ja toimintaterapeutin opinnot: kahden tutkinnon kokemuksia
Olen Sofia, maisterivaiheen logopedian opiskelija Turun yliopistossa. Isona minusta tulee siis puheterapeutti. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen opiskelupaikkani. Lukion jälkeen pääsin opiskelemaan