fbpx

Terveyden edistämisen opinnot itä-suomen yliopistossa

Kiinnostuin terveyden edistämisestä alun perin muutama vuosi sitten, kun etsin tietoa työhyvinvoinnista ja sen kehittämisestä. Löysin Itä-Suomen yliopiston terveyden edistämisen tutkinto-ohjelman, ja kiinnostuin erityisesti ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen opiskelusta. Hain opiskelemaan, mutta vanhalla ylioppilastodistuksella ei-ensikertalaisena en päässyt sisälle. Asia jäi harmittamaan sen verran, että päätin kokeilla opiskelua avoimessa yliopistossa. 

Terveyden edistämisen opinnot Kuopiossa Itä-Suomen yliopistossa jakautuvat kolmeen suuntautumisvaihtoehtoon: ergonomian ja työhyvinvoinnin, terveysliikunnan sekä väestön terveyden edistämiseen. Vaikka alun alkaen olin kiinnostunut ergonomiasta ja työhyvinvoinnista, päätin kuitenkin aloittaa terveysliikunnan perusopinnot avoimessa yliopistossa. Itä-Suomen yliopistossa terveyden edistämisen tutkinto-ohjelmaan voi hakea opiskelijaksi ylioppilastodistuksella tai avoimen yliopiston perusopinnoilla avoimen väylän kautta. Yhden lukuvuoden ajan tein avoimen yliopiston opintoja ja ehdin tutustua terveysliikunnan edistämiseen sen verran, että totesin sen olevan minulle oikea valinta suuntautumisvaihtoehdoksi. Hain uudelleen tutkinto-opiskelijaksi yhteishaussa avoimen väylän kautta ja pääsin sisälle. 

Syksyllä 2020 aloitin virallisesti tutkinto-opiskelijana terveyden edistämisen opinnot. Opintoihin kuuluu terveystieteiden ja terveyden edistämisen opintoja, akateemisia opintoja sekä suuntautumisvaihtoehdon mukaisia ja suuntautumisvaihtoehtoa tukevia opintoja. Terveysliikunnan opinnot painottuvat nimensä mukaisesti paljon fyysisen aktiivisuuden terveysvaikutuksiin, mutta opinnoissa perehdytään myös elimistön rakenteisiin ja toimintaan, terveyden edistämisen perusteisiin ja esimerkiksi ympäristön ja elintapojen terveysvaikutuksiin. Terveysliikuntaan suuntautuvat opiskelijat opiskelevat kandidaattivaiheessa sivuaineena automaattisesti urheiluravitsemusta, mutta muiden suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijat voivat valita sivuaineensa vapaammin. 

Terveyden edistämisen opinnot Itä-Suomen yliopistossa ovat normaaliolosuhteissakin etäopiskelupainotteiset. Tämä mahdollistaa sen, että osa opiskelijoista voi asua muilla paikkakunnilla kuin Kuopiossa ja tehdä opintoja esimerkiksi töiden ohella. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä myös näinä erikoisina aikoina Kuopioon on muodostunut oma pieni opiskelijaporukkansa, joka opiskelee yhdessä yliopistolla ja keksii vapaa-ajan aktiviteetteja rajoitusten sallimissa puitteissa. Verkostoituminen yliopistossa, ja varsinkin etäpainotteisissa terveyden edistämisen opinnoissa, on paljon omasta aktiivisuudesta kiinni, joten kannattaa lähteä rohkeasti porukan mukaan. 

Terveyden edistämisen kandidaattiohjelma kestää kaksi vuotta ja maisteriohjelma kolme vuotta. Opinnot eivät valmista suoraan tiettyyn ammattiin, vaan terveystieteilijä voi omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan pyrkiä esimerkiksi tutkimus-, asiantuntija- tai opetustehtäviin. Työpaikka voi löytyä julkiselta tai yksityiseltä sektorilta, tai halutessaan voi panostaa oman yrityksen pyörittämiseen. En itsekään vielä tiedä tarkasti, mikä minusta tulee ”isona”, mutta opintojen aikana ehtii miettiä ja etsiä omaa suuntaansa. 

Jos terveys ja sen edistäminen kiinnostavat sinua omassa arjessasi, ehkä terveyden edistämisen opiskelu voisi olla sinun juttusi. Tämän kevään yhteishaussa terveyden edistämisen tutkinto-ohjelmaan valitaan puolet hakijoista todistusvalinnalla ja puolet avoimen yliopiston opintojen perusteella. Jos opiskelupaikka ei tänä keväänä aukea, suosittelen avoimen yliopiston opintojen kokeilemista: silloin voi rauhassa vielä kokeilla ja miettiä, mikä olisi se omin juttu. Jos opiskelupaikka avautuu myöhemmin, avoimen yliopiston opinnot hyväksiluetaan osaksi opintoja eivätkä ne mene hukkaan. 

 

Tsemppiä kaikille yhteishakuun! 

Emmi Elo
Emmi Elo

Ensimmäisen vuoden terveyden edistämisen opiskelija Itä-Suomen yliopistossa. Pääaineeni on terveysliikunta, ja vapaa-ajallani tykkään liikkua tenniksen, jalkapallon ja kotijumppien parissa. Minun ajatuksiani opiskelusta ja terveydestä pääset seuraamaan Instagramissa @emmin_ajatuksia

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Biokemian kautta lääketieteelliseen

Opiskelen Oulun yliopistossa kolmatta vuotta lääketieteen opintoja. Olen tiennyt jo melko  nuoresta asti, että haluan isona olla lääkäri. Lukiossa kävin kaikki fykebi-aineiden

Opintovapaa ja perheellisenä opiskelu

Sain keväällä viestin, jossa kyseltiin halukkuuttani kirjoitella opiskeluistani tai muusta itseäni kiinnostavasta aiheesta jaettavaksi muille opiskelijoille. Hieman epäröin, mutta tartuin haasteeseen. Aikuisopiskelijana

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *