fbpx

Opinnot teknillisen fysiikan ja matematiikan parissa

Tieni teknillisen fysiikan ja matematiikan opintoihin 

Valmistuin Helsingin luonnontiedelukiosta vuonna 2017 ja aloitin kemian tekniikan opinto ohjelmassa vuonna 2019. Olin innoissani vuoden 2019 elokuussa, kun sain käyttöoikeudet  WebOodiin, ja pääsin jo ilmoittautumaan kursseille. Huomasin nopeasti, ettei ensimmäiseen  opintovuoteen oltu suunniteltu kahta matematiikan kurssia enempää. Nappasin siitä huolimatta  ylimääräisen matematiikan kurssin, joten kävin ensimmäisen jakson aikana matematiikan kursseilla  sekä fuksien että toisen vuoden opiskelijoiden kanssa. Pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan  matriisilaskentaan ja ihastuin. Kaikista muista kursseista huolimatta tykkäsin eniten syksyllä  pidettävistä matematiikan kursseista. Matriisilaskennan jälkeen toinen fuksivuonna kaikille  pakollinen kurssi on differentiaali- ja integraalilaskenta 1. Hyvin menestyksekkään syksyn jälkeen  jatkoin keväällä pakollisten kurssien lisäksi differentiaali- ja integraalilaskennan 2 ja 3,  todennäköisyys- ja tilastotieteen sekä numeerisen analyysi- ja lineaarialgebran opiskelua. 

Minkä takia luin hurjasti matematiikkaa? Halusin opiskella kursseja, joita minua kiinnostaa aidosti,  ja halusin tunnustella omia mielenkiinnon kohteita ja vahvuuksia. Kevään lopuksi olin kahden  pakollisen matematiikan kurssin lisäksi opiskellut viisi kurssia lisää. Selkeästi koin enemmän intoa  oppia matematiikkaa kuin kemiaa, ja näin sitten vaihdoin siirtohaussa teknilliseen fysiikan ja  matematiikan kandiohjelmaan. Heinäkuussa sähköpostiin tuli iloinen uutinen, että sain  mahdollisuuden opiskella matematiikkaa pääaineena. Näin toisen vuoden opiskelijana teknillisen  fysiikan ja matematiikan opintolinjassa tuntuu oikealta paikalta ja on tarpeeksi haastetta opinnoissa. 

Opintorakenne ja työllistymismahdollisuudet 

Toisen vuoden opiskelijana voisin kertoa vähän tutkintorakenteesta ja työmahdollisuuksista.  Ensimmäiseen vuoteen kuuluu paljon perus matematiikan kursseja: differentiaali- ja  integraalilaskenta 1–3 ja matriisilaskenta, fysiikan kurssit: yliopistofysiikan perusteet,  termodynamiikka, sähkömagnetismi ja aineen rakenne (englannin kielen kurssit integroituna) ja  ohjelmointia: ohjelmointi 1 (Scala -kieli) ja fysiikan ja matematiikan menetelmien studio. Toisena  vuonna aloitetaan pääaineopinnot ja pääaineista: teknillinen fysiikka tai matematiikka. Valinnat  tapahtuvat ensimmäisen vuoden keväällä. Toisena ja kolmantena vuotena opinnot keskittyvät  pääaineeseen, sivuaineeseen ja vapaasti valittaviin opintoihin. Lääketieteen opintoihin verrattuna  opinnot ovat hyvin joustavat ja tutkintoa voi rakentaa itsensä näköiseksi esimerkiksi opiskella  kauppatieteitä tai taiteita. Kandiopiskelijoilla on usein opinto-oikeus suoraan omaan  maisteriohjelmaan, mutta pystyy sujuvastikin vaihtamaan toiseen teknilliseen maisteriohjelmaan.  Vaihtaessa eri teknilliseen maisteriohjelmaan on kriteerejä, joita en voi tässä kaikkia  yksityiskohtaisesti avata, mutta yleensä pelkkä sivuaine tai siirtymäkurssit suoritettuna on riittänyt. Teknillinen fysiikka ja matematiikka opintolinja tarjoaa erittäin laajat ja monipuoliset  työmahdollisuudet niin opintojen ohella esimerkiksi data-analyytikoksi, tuotekehitysjohtajaksi,  sovellusasiantuntijaksi, tietoverkkoasiantuntijaksi, erilaisiin konsulttitehtäviin tai sairaalafyysikoksi.  Työllistyminen opintolinjasta on erinomainen. 

Vapaaehtoistyöhommat opintojen ohella 

Fuksivuoden syksyllä asenteeni oli, ettei vapaaehtoistyöhommia tehdä, vaan keskitytään opintoihin  sata lasissa. Suurimman osan fuksivuodesta en käynyt kauheasti sitseissä, bileissä tai muissakaan 

riennossa (näin pandemian aikana kaduttaa, etten niin tehnyt :D). Keväällä osallistuin Aalto  Entrepreneurship Society Open Meeting -tapahtumaan, jossa pääsin tutustumaan erilaisiin  projekteihin. Hakiessani yhden tai kahden päivän vapaaehtoistyöhommiin päädyin tekemään  yhdeksän kuukautta markkinoinnin parissa. Muistan fuksisyksyltä, kun vanhemmat opiskelijat  kehottivat osallistumaan vapaaehtoistyöhommiin esimerkiksi omaan ainejärjestöön tai erilaisiin  kerhoihin/järjestöihin. Niin sanotusti, että kokemusrikas opintovuosi antaa erilaiset  vapaaehtoistyöhommat. Siitä asti, kun päätin osallistua sellaiseen järjestöön, joka oikeasti  kiinnostaa niin on ollut paljon hauskempaa, sekä kaikista tärkeintä, olen oppinut itsestäni huimasti.  Vapaaehtoistyöhommassa pääsee oppimaan sellaisia taitoja kuten johtamista, paineensietokykyä,  ryhmätyöskentelyä sekä vuorovaikutustaitoja erilaisen ihmisten kanssa. Taitoja, joita ei koulun  penkiltä opi. Ihanimmat muistot ja kaverisuhteet syntyivät myös niistä. Kannustan rohkeasti  osallistumaan itseään aidosti kiinnostaviin järjestöihin/kerhoihin! 

Vapaaehtoistyöhommasta tärkeimmät opit olivat rohkeus luottaa omiin taitoihin ja uskallus  heittäytyä epämukavuusalueelle. Vapaaehtoistyöni loputtua innostuin aloittamaan henkilökohtaisen  projektin hyvän ystäväni kanssa. Lähdettiin rakentamaan Aaltoliike-podcast, jossa haluamme tuoda  esille vahvoja ja uraauurtavia tarinoita tekniikan alalta. Käy kuuntelemassa! <3 

Ota ihmeessä yhteyttä! Mielelläni kerron lisää opinnoista Aalto-yliopistossa. Parhaiten saat yhteyttä  Instagramista @ifusstudies tililtä. 

Tsemppiä pääsykokeisiin ja tervetuloa Aalto-yliopistoon! <3 

 Ifrah Sheikh
Ifrah Sheikh

Olen toisen vuoden teknillisen fysiikan ja matematiikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Pääaineeni on matematiikka ja vapaa-ajallani tykkään lenkkeillä, tehdä kotitreenejä ja piirtää. Opiskelujani ja arkea pääsee seuraamaan instagramissa @ifusstudies.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Biokemian kautta lääketieteelliseen

Opiskelen Oulun yliopistossa kolmatta vuotta lääketieteen opintoja. Olen tiennyt jo melko  nuoresta asti, että haluan isona olla lääkäri. Lukiossa kävin kaikki fykebi-aineiden

Opintovapaa ja perheellisenä opiskelu

Sain keväällä viestin, jossa kyseltiin halukkuuttani kirjoitella opiskeluistani tai muusta itseäni kiinnostavasta aiheesta jaettavaksi muille opiskelijoille. Hieman epäröin, mutta tartuin haasteeseen. Aikuisopiskelijana

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *