fbpx

Matkani fysioterapiaopintoihin

Olen nuoresta asti ollut aktiivinen ja harrastanut monia eri urheilulajeja kuten yleisurheilua, jalkapalloa, telinevoimistelua ja nyt viimeisimpänä kilpacheerleadingia sekä kuntosalilla käyntiä. Urheilun kautta olen tavannut fysioterapeutteja ja kohtaamiset ovat omalta osaltaan herättäneet kiinnostustani alaa kohtaan. Tieni fysioterapiaopintoihin ei kuitenkaan ollut suoraviivainen. Yläasteen jälkeen suoritin ammattikoulussa kaksoistutkinnon ja valmistuin laborantiksi. Olin samalla töissä telinevoimisteluvalmentajana nykyisessä seurassani, enkä loppujen lopuksi tehnyt laborantin töitä enempää kuin yhden syksyn syysapulaisena. Työ valmennuksen parissa vei minut mukanaan. Jossain kohtaa työpaikalleni tuli yhteistyöfysioterapeutti, jonka työskentely voimistelijoiden kanssa sai minut ihan tosissaan innostumaan fysioterapiasta. Vaikka minun kiinnostukseni fysioterapiaan syntyi urheilun kautta, on hyvä mainita, että urheilufysioterapia on vain yksi fysioterapian suuntauksista. Alalle valmistuu paljon erilaisia ja hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä, jotka työskentelevät monipuolisissa ympäristöissä. 

Hain opiskelemaan fysioterapiaa vuonna 2018 ja 2019, mutta en päässyt vielä näillä kerroilla sisään, mikä mielestäni jälkeenpäin katsottuna oli hyvä asia. Aika antoi minulle tilaa kasvaa ihmisenä ja varmistua omasta alavalinnastani. Samalla sain käytettyä nämä vuodet hyvän pohjan luomiseen. Suoritin avoimen AMK:n verkkokursseja, sillä lähiopetuksessa ei ollut alalle soveltuvia kursseja tarjolla. Lähiopetuksessa toteutuvien kurssien määrä ei ole mielestäni vieläkään hirveästi kasvanut, johon tietysti tällä hetkellä vaikuttaa koronapandemia. Verkkokurssien tarjonta on sen sijaan kasvanut ja monipuolistunut huomattavin määrin ja erityisesti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tarjonnan olen itse kokenut kattavana. Avoimen AMK:n lisäksi suoritin puoli vuotta hierojan opintoja Turun Hieronta-akatemiassa. Hierontaopintoni jäivät kesken ammattikorkeakouluun pääsyn myötä. Silti edelleen huomaan hierontaopintojen hyödyn nykyisten opintojen asiakastilanteissa. Myös valmentajana toimiminen on vahvistanut minussa piirteitä ja taitoja, jotka ovat auttaneet minua huomattavasti fysioterapiaopinnoissa. Näitä piirteitä ja taitoja ovat esimerkiksi itsevarmuus, ongelmanratkaisutaidot ja mukautuminen nopeasti vaihtuviin tilanteisiin. 

Kun pääsin opiskelemaan vuonna 2020 keväällä, opinnot tuntuivat jo heti alusta asti omalta jutulta, enkä ole vielä tähän päivään mennessä kertaakaan epäillyt omaa alavalintaani. Sain samana keväänä paikan pääsykokeiden kautta tutkinto-opiskelijaksi Helsinkiin sekä polkuopiskelijapaikan arvonnan kautta Turkuun. Elämäntilanteeni ja oman urheilu-uran vuoksi päädyin lopulta jatkamaan Turussa polkuopintoja, jotka avasivat minulle vuoden vaihteessa tutkinto-opiskelijapaikan Turun AMK:sta. Onkin upeaa, että nykyään opintoihin on useampia väyliä, jotka mahdollistavat reitin erilaisissa elämäntilanteessa oleville ihmisille. 

Fysioterapiaopinnot ovat tähän mennessä koostuneet monipuolisesti erilaisista opintojaksoista, joiden sisällöt ovat vaihdelleet laaja-alaisesti muun muassa anatomiasta ja fysiologiasta kivun teoriaan. Odotan itse tällä hetkellä opinnoissa eniten harjoittelujaksoja, joissa pääsee haastamaan omia ajatuksia ja viemään teorian käytäntöön. Meillä ensimmäinen harjoittelu on tämän vuoden syksyllä, jonka jälkeen harjoittelujaksoja on tiiviisti loppuopintojen ajan. AMK-opintojen jälkeen haluaisin erikoistua urheilufysioterapiaan ja päästä opiskelemaan liikuntabiologian maisterivaiheen Jyväskylän yliopistoon. Nämä kaikki vaiheet tarvittiin johdattamaan minut fysioterapiaopintojen pariin ja siksi haluan muistuttaa omaa tulevaisuuttaan pohtivia lukijoita siitä, että vaikka oma tie ei ole aina suoraviivainen, se voi silti kuljettaa oikeaan määränpäähän.

Jade Kotilainen
Jade Kotilainen

Olen 23-vuotias toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Turun AMK:sta. Jaan tietoa ja vinkkejä fysioterapiaopinnoista instagramissa @fysioterapiaopinnot. Opintojen lisäksi arkeani värittää oma urheiluharrastus ja telinevoimistelu valmentajana toimiminen.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Saarni Cloud

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Saarni Cloud  Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa Saarni

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *