fbpx

Haluatko näönhuollon ammattilaiseksi?

Olen Janika, 20-vuotias toisen vuoden optometristiopiskelija Vantaalta. Valmistuin lukiosta keväällä 2020 hyvin epävarmana siitä, mitä haluaisin tehdä  tulevaisuudessa. Selailin opintopolusta useita eri koulutusvaihtoehtoja ja tein ammatinvalintatestejä. Lopulta löysin minulle juuri sopivan alan. Meidän naapurissamme asui tällöin optikko, joka ehdotti minulle optometrian opintoja. Tämä sopi minulle hyvin, sillä olin lukion jälkeen varma siitä, etten halua yliopistoon. Sisäänpääsy tuli minulle aika yllätyksenä, mutta päätin ottaa koulupaikan vastaan, vaikka en alasta paljoa tiennytkään ennen opintojen alkua.  

Optometristi on näönhuollon ammattilainen, jonka monet tuntevat paremmin  nimikkeellä optikko. Optikon ja optometristin erona on kuitenkin se, että optometristilla on rajattu lääkkeenmääräämiseen oikeuttava koulutus, joka nykyisin kuuluu myös tutkintoon. Optikolla ei ole tätä oikeutta, ja optikot ovat  valmistuneet ennen tätä kyseistä muutosta. Optometristi siis tyypillisimmin työskentelee optikkoliikkeessä ja tekee näöntarkastuksia sekä  piilolinssitarkastuksia. Työllistymismahdollisuuksia on kuitenkin myös muita, kuten sairaalan silmäpoliklinikalla, työterveydessä tai yrittäjänä.  

Suomessa optometriaa voi opiskella Helsingissä Metropolia ammattikorkeakoulussa ja Oulussa OAMK:ssa. Opiskelemaan voi päästä  todistuksella, valintakokeella tai avoimen kautta. Helsinkiin voi hakea keväällä sekä syksyllä, mikä lisää tietysti sisäänpääsymahdollisuuksia.  

Optometristin tutkinto on huomattavasti monipuolisempi kuin osasin kuvitella. Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä eli kestoltaan noin 3,5 vuotta. Opinnot  aloitetaan pajakurssilla, jossa opetellaan hiomaan linssejä ja tekemään  tavanomaisia korjaustöitä. Samalla tutustutaan silmälasimääräysten tulkintaan ja  perusoptiikkaan. Opintoihin kuuluu myös paljon anatomiaa ja fysiologiaa, niin  yleisellä tasolla kuin myös erityisesti silmän osalta. Pajakurssin jälkeen  aloitetaan opiskelemaan näöntutkimuksen perusteita ja erilaisia  tutkimusmenetelmiä. Näihin kursseihin kuuluu jonkin verran teoriaa, mutta  myös paljon käytännön harjoituksia, joita pääsee tekemään kampuksen  näöntutkimustiloissa. Nämä kurssit voisivat olla yksi syy siihen, miksi kaikilla  optikoilla on silmälasit – me tutkimme toistemme silmiä ja näköä paljon. Myöhemmin opinnoissa perehdytään mm. Silmäsairauksiin ja heikkonäköisten apuvälineisiin.

Opintojen loppupuolella työelämätaitoja pääsee harjoittelemaan vielä KyläOPTIKKO- liikkeeseen, joka on siis kampuksella sijaitseva optikkoliike, jossa “työskentelee” opiskelijoita. KyläOPTIKKO on osa HyMy kylää, johon kuuluu myös muita vastaavia palveluja. Opinnot päätetään opinnäytetyöhön, jota aletaankin työstämään usein jopa vuosi ennen  valmistumista.  

Parasta optometrian opiskelussa on sen käytännönläheisyys ja monipuolisuus.  Käytännönläheisyys näkyy myös työelämäharjoitteluissa, joita on suhteellisen  paljon. On ollut kiva huomata, kuinka avosylin opiskelijat otetaan vastaan tällä alalla. Tämän vuoksi meille on myös kivasti töitä tarjolla jo opintojen aikana.  Moni juuri opinnot aloittanut työskenteleekin optisena myyjänä. Työelämästä  saadut tiedot ja taidot ovat olleet erittäin arvokkaita. Olen myös päässyt jo opintojen aikana seuraamaan alan kehittymistä aitiopaikalta, sillä meitä  opiskelijoita oli mukana uuden silmänpainemittarin testauksessa, mikä oli aika siistiä!  

Päivittelen opinnoistani Instagramiin, josta minut löytää nimellä @janskustudies. Vastailen mieluusti myös kysymyksiin optometrian opintoihin  liittyen ja juttelen kaikkeen opiskeluun liittyvästä!

Janika Juusola
Janika Juusola

Moikka, olen Janika 20-vuotias toisen vuoden optometristi opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Vapaa-ajalla tykkään piirtää, liikkua, matkustella ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Mun opiskeluja voi seurata instagramissa @janskustudies.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *