fbpx

Sosionomiopinnot työelämästä käsin

woman, laptop, working-7430017.jpg

Moikka! Tällä kertaa täällä kirjoittelee Emmi toisen vuoden sosionomiopiskelija Porista Diakonia-ammattikorkeakoulusta. Minulla on alla yhteisöpedagogi ammattikorkeakoulututkinto vuodelta 2016 silloisesta Mikkelin ammattikorkeakoulusta. Aloitin 2021 sosionomiopintoni avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja vuoden 2022 alusta olen ollut tutkinto-opiskelija.

Valitsin avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettavaksi lukukausipaketin eli opiskelin ensimmäisen vuoden polkuopintoina. Polkuopinnot maksoivat lukukaudessa 175 € ja suoritin polkuopintojen aikana 64 opintopistettä. Polkuopintoja tulee suorittaa noin 60 opintopistettä, jotta pystyy hakemaan tutkinto-opiskelijaksi. Haku tutkinto-opiskelijaksi tapahtui pienimuotoisen pääsykokeen kautta.

Opiskelujeni ohella työskentelen etsivässä nuorisotyössä ja koen opiskelujeni lisäävän osaamistani myös nykyisissä työtehtävissäni. Opiskelu työssäkäyvältä vaatii sitoutumista, aikatauluttamista, päättäväisyyttä ja työnantajan, joka mahdollistaa opiskelun työn ohella. Syy siihen, miksi opiskelen toista samanarvoista tutkintoa, on siinä, että haluan sosiaalihuoltolain mukaisen pätevyyden. Lisäksi unelmanani on jatko-opiskella ja koen sosionomitutkinnon tuovan minulle siihen enemmän mahdollisuuksia.

Sosionomiopinnot sisältävät ihmisen kasvuun ja kehitykseen liittyvää teoriaa, joka tukee sosionomin päätehtävää työelämässä. Opiskelemme paljon suomalaista yhteiskuntaa, palvelujärjestelmää ja sosiaaliturvaa ja koen, että nämä ovat sosionomin työkentillä kantavia teemoja. Lisäksi käymme läpi aikuis- ja nuorisososiaalityötä ja muutossosiaalityön lähtökohtia sekä perhetyötä ja lastensuojelua. Palan halusta kehittää omaa osaamistani nykyisen työni puitteissa, tarjoten nuorille laadukasta ohjaustyötä. Opiskeluiden aikana sosiaalihuoltolaki ja lastensuojelulaki tulevat tutuiksi.

Sosionomiopintojen loppuvaiheessa valitaan 15 opintopisteen kokonaisuus sosiaalialan suuntaavista opinnoista. Vaihtoehtoina ovat: gerontologinen sosiaalityö, mielenterveys- ja päihdetyö, lastensuojelutyö, vammaistyö, moninaisuus ja monikulttuurisuus sosiaalialan työssä tai varhaiskasvatus, lapsi- ja perhetyö. Itse valitsin kokonaisuudeksi mielenterveys- ja päihdetyön, koska haluan tulevaisuudessa paremman palvelujärjestelmän näiden aiheiden ympärille.

Tutkinto-opiskelijana pystyin hakemaan aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista, koska olen suorittanut sisällöiltään samanlaisia kokonaisuuksia yhteisöpedagogiopinnoissa aikaisemmin. Olen iloinen, että myös viiden vuoden työelämä huomioitiin aiempana hankittuna osaamisena eräissä opintojaksoissa. Sain AHOT-hakemusten kautta noin 85 opintopistettä. Hieman harmittaa, ettei minun samanarvoista opinnäytetyötäni tunnistettu aiemmin hankituksi osaamiseksi. Koen työnalla olevan opinnäytetyöni olevan hyvin samanlainen prosessi ammattikorkeakoulusta riippumatta. Toivon, että tätä asiaa voitaisiin kehittää ammattikorkeakouluissa tulevaisuudessa.

Sosionomiopinnot avaavat minulle paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Suurin mahdollisuus taitaa kuitenkin olla kansainvälinen opiskelijavaihto, jonka olen suunnitellut tekeväni Afrikassa, Keniassa. Siellä on organisaatio, joka työskentelee päivittäin lasten hyvinvoinnin, koulutuksen ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Osallistun kansainvälisen vaihdon valmennukseen ja olen jo nyt oppinut paljon tietoa toisen maan sosiaaliturvasta- ja huollosta, työskentelystä toisessa kulttuurissa sekä itsestäni. En tässä avaa enempää tätä aihetta, mutta haluan kannustaa ottamaan opiskelujen aikana huomioon erilaisia vaihtoehtoja suorittaa esimerkiksi harjoittelujakso.

Haluan kannustaa jokaista tavoittelemaan unelmiaan. Minulle unelmana on ollut pitkään opiskelu ja vapaaehtoistyön tekeminen Afrikassa, jonka nyt pystyn toteuttamaan opintojen tiimoilta. Kaikki uusi on alussa jännää ja tuntuu hypyltä tuntemattomaan, mutta uskon tämän kaiken olevan sen arvoista. Kerron enemmän opiskelustani ja matkastani Afrikkaan Instagramissa @etsivamaailmalla, sitä kautta voi esittää kysymyksiä, jos niitä heräsi.

Toivon sinulle rohkeutta tavoitella unelmiasi!

Emmi Tuomi

Etsivä nuorisotyöntekijä ja sosionomiopiskelija

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Biokemian kautta lääketieteelliseen

Opiskelen Oulun yliopistossa kolmatta vuotta lääketieteen opintoja. Olen tiennyt jo melko  nuoresta asti, että haluan isona olla lääkäri. Lukiossa kävin kaikki fykebi-aineiden

Opintovapaa ja perheellisenä opiskelu

Sain keväällä viestin, jossa kyseltiin halukkuuttani kirjoitella opiskeluistani tai muusta itseäni kiinnostavasta aiheesta jaettavaksi muille opiskelijoille. Hieman epäröin, mutta tartuin haasteeseen. Aikuisopiskelijana

1 ajatus aiheesta “Sosionomiopinnot työelämästä käsin”

  1. Olisikohan sinulla ollut mahdollisuus hakea muuntokoulutuksessa ypstä sosionomiksi 🤔

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *