fbpx

Tieni kohti kevytyrittäjyyttä

(Kaupallinen yhteistyö OP Kevytyrittäjä -palvelun kanssa. OP Kevytyrittäjä -palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.)

Moikka kaikki! Täällä kirjoittelee Tafia, 21-vuotias ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Vaasasta. Arkeni pyörii koulun, töiden ja harrastusten parissa. Lemppariharrastuksiin kuuluvat kuntosali, crossfit ja padel. 

Yrittäjyys on aina ollut varsin tuntematon aihe minulle. Toki olen tiennyt pintaraapaisun verran, mitä se on ja mitä se tarkoittaa, mutta lähipiirissäni ei ole ollut yrittäjiä, joten en ole saanut aiheeseen omakohtaista kosketuspintaa. Täten melko luonnollisesti yritys ja sen perustaminen ajatuksenakin on ollut kaukainen. Olen myös aika käytännönläheinen ja koen, että en ole ihmisenä sieltä luovimmasta päästä. Miten sitten päädyin kevytyrittäjäksi? 


En vielä hetki sitten olisi osannut kuvitellakaan, että olisin kevytyrittäjä. Mitä muka yrittäisin? Tykkään päivitellä sosiaalista mediaa omaksi iloksi ja jaankin siellä myös opiskeluaiheista sisältöä. Tämän kautta Korkeakouluopiskelijat-yhteisön tiimi löysi minut ja he kysyivät, haluaisinko aloittaa tekemään yhteisön TikTok-tilille sisältöä. Olin tästä aivan täpinöissäni, sillä jaan samoja arvoja yhteisön kanssa, ja tietysti opiskelu on hyvin vahvasti osa elämääni juuri nyt. Tartuin tähän mahdollisuuteen kiinni ja päätin ryhtyä OP Kevytyrittäjäksi. Sitä kautta minulla olisi mahdollisuus laskuttaa tekemästäni työstä (sisällöntuotannosta). 


Ja niin sitä oltiin, muutama viikko takaperin täysin tuntemattoman asian äärellä. Ei tietoakaan siitä, mitä käytännössä tulisi tehdä. Onneksi OP Kevytyrittäjä -palvelu on luotu niin helpoksi kuin vain mahdollista. Täten ihminen, kuten minä, kenelle tämä osa-alue on täysin tuntematon, pystyy ja osaa luoda kevytyrittäjätilin itselleen. 


OP Kevytyrittäjäksi ryhtyminen pähkinänkuoressa

Ensimmäiseksi, minun tuli luoda käyttäjätunnus OP Kevytyrittäjä -palveluun. Plussaa tässä palvelussa on se, että se sopii kaikkien pankkien asiakkaille. Kun olet kirjautunut verkkopankkitunnuksillasi palveluun, saat itsellesi käyttöön oman Y-tunnuksen. Tämän jälkeen tehtävänä on Suomi.fi-palvelun kautta antaa valtuudet OP Kevytyrittäjä -palvelulle, jotta he voivat hoitaa veroasiasi. Ja näin kaikki on valmista! Mikä hienointa, aloittaminen on ilmaista ja se vie vain pienen hetken.


Kevytyrittäjänä minun tulee huolehtia vain siitä, että tietoni ovat ajantasalla ja laskutan itse ajallaan ja oikeaoppisesti työstäni. Muut asiat OP Kevytyrittäjä -palvelu hoitaa puolestani, mikä on mielestäni mahtavaa. Laskun lähettäminen on tehty myös hyvin helpoksi. Täytät laskuun tiedot siitä, ketä laskutat ja lisäät lähetystavan (sähköpostilasku, verkkolasku tai paperilasku). Viimeisenä lisäät laskurivin/-rivit, ja lisäät tähän tarvittavat tiedot. Kuvaukseen kirjataan mitä on tehty, lisätään tehdyn työn määrä (kpl, h, pv tai km perusteisesti). Lisätään vielä sovittu korvaus työstä ja asiakasta (yksityishenkilö /yritys) laskuttaessa sovitun palkkion lisäksi laskuun lisätään alv (arvonlisävero) päälle. Näin lasku on valmis lähetettäväksi.


OP Kevytyrittäjä -palvelu tarjoaa muitakin toimintoja. Näihin kuuluvat mm. vähennykset (esim. työmatkojen päivärahat) ja kirjanpito, josta näet yrityksen tilikauden, eli tulot, tuet ja avustukset, menot, vähennykset ja tuloksen. 


Minä valitsin OP Kevytyrittäjyyden, koska yrittäjyys on minulle vielä hyvin uutta. Se, että puolestani hoidetaan mm. kirjanpito ja yritykseni veroasiat, auttaa alkuun erittäin paljon. Täten minun tehtäväkseni jää vain laskutus. Kuinka ihanaa! 

Kokemukseni yrittäjyydestä on muuttunut, se ei ole enää niin kaukainen ja tuntematon. Yrittäjyden alkutaipaleelle OP Kevytyrittäjä -palvelu tarjosi hyvät ja selkeät puitteet. Heidän tarjoama mahdollisuus ja helppous kevytyrittäjäksi ryhtymisessä sai minut valitsemaan OP Kevytyrittäjyyden.

Ensikosketus yrittäjyyteen

Vaikka alkuun epäröinkin hieman tätä mahdollisuutta, olen ymmärtänyt, että tämä nimenomaan luo minulle mahdollisuuksia ja kevytyrittäjyyden ansioista voin työllistää itseäni. Toivottavasti tulevaisuudessa mahdollistaisin itselleni vielä enemmän vapautta ja erilaisia mahdollisuuksia yrittämisen avulla. Kannustan jokaista tutustumaan (kevyt)yrittäjyyteen ja sen luomiin mahdollisuuksiin enemmän! Onko sinulla jokin taito ja intohimon kohde? Jokin asia tai harrastus, joka on lähellä sydäntäsi? Voisitko mahdollisesti luoda työmahdollisuuksia näistä osa-alueista? Mikä olisikaan parempaa, kuin omien mielenkiintojen parissa työskentely! Tartu siis mahdollisuuksiin, usko itseesi ja omiin taitoihin, ja avaa silmäsi yrittäjyyden tarjoamille mahdollisuuksille.


Toivotan kaikille erittäin aurinkoista ja energistä alkavaa kevättä! <3

Tafia Wickström
Tafia Wickström

Moikka! Olen Tafia Wickström, 21-vuotias 1.vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Olen kotoisin Jyväskylästä, mutta viime syksynä muutin Vaasaan opiskeluiden perässä. Arkeni pyörii pitkälti koulun, töiden ja harrastusten parissa. Urheilu on minulle tärkeää, joten se kuuluukin lähes jokapäiväiseen elämääni. Päivittelen omiin someihin (@tafiawickstrom) paljon liikuntaan, hyvinvointiin, ja opiskeluihin liittyvää sisältöä. Nähdään siellä!

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Biokemian kautta lääketieteelliseen

Opiskelen Oulun yliopistossa kolmatta vuotta lääketieteen opintoja. Olen tiennyt jo melko  nuoresta asti, että haluan isona olla lääkäri. Lukiossa kävin kaikki fykebi-aineiden

Opintovapaa ja perheellisenä opiskelu

Sain keväällä viestin, jossa kyseltiin halukkuuttani kirjoitella opiskeluistani tai muusta itseäni kiinnostavasta aiheesta jaettavaksi muille opiskelijoille. Hieman epäröin, mutta tartuin haasteeseen. Aikuisopiskelijana

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *