fbpx

Yrittäjyys kesätyönä

(Kaupallinen yhteistyö OP Kevytyrittäjä -palvelun kanssa. OP Kevytyrittäjä -palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.)


Mitä tekisin kesällä? Tavalliseen tapaan olisin jo hakenut kesätöitä ja suunnittelisin kesääni sen varaan, että olisin suurin piirtein koko kesän jossakin palkkatyössä. Tänä vuonna teen asiat toisin.


Olen Maarit Pasanen, 20-vuotias toisen vuoden tietojenkäsittelytieteiden yliopisto-opiskelija ja sivutoiminen yrittäjä. Ensi kesänä heittäydyn ensimmäistä kertaa täysin yrittäjyyden varaan, enkä mene perinteiseen tapaan kesätöihin.

Kaikki lähti liikkeelle ensimmäisestä kesätyöstäni 14-vuotiaana. Ostin kesätyötienesteilläni itselleni järjestelmäkameran. Pitkäjänteisen harjoittelun ja vuosien vaivannäön ansiosta minusta tuli itseoppinut valokuvaaja. Viime kesän 2022 olin vielä palkkatöissä, vaikka olinkin jo jonkin aikaa pyörittänyt sivutoimisesti yritystoimintaani. Minulla oli ollut muutamia valokuvauskeikkoja kesän aikana. Kesän lopulla päätin, että teen itselleni nettisivut ja alan aktiivisesti markkinoimaan valokuvauspalveluitani, kehittämään ja monipuolistamaan osaamistani ja tavoittelemaan kesää, jolloin tekisin töitä vain intohimoni – valokuvauksen – parissa. Päättäväisyys palkittiin, sillä tuo kesä on luvassa tänä vuonna 2023.


Mielestäni opiskelijana on järkevää ja lähes riskitöntä lähteä yrittäjäksi etenkin, jos aloittaminen ei vaadi isoa pesämunaa. Minä perustin toiminimeni lukion abivuonna ilman erityisen selkeää suunnitelmaa, mutta tiesin, että tulen tekemään jotain valokuvauksen parissa. Ajattelin, että lähden opettelemaan, tekemään ja yrittämään. Etenin pienin askelin opetellen yrittäjätietoja ja -taitoja. Pitkälle on tultu sieltä ja silti koen, että olen vielä melko alussa. Minusta tärkeintä on se, että seuraava askel hieman jännittää ja haastaa, mutta on kuitenkin toteutettavissa.


Jos olisin nyt alkupisteessä harkitsemassa yrittämisen aloittamista, ottaisin käyttöön OP Kevytyrittäjä -palvelun. OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla ryhtyminen yrittäjäksi on tehty mahdollisimman helpoksi. Palvelun kautta pystyy laskuttamaan helposti ja kiinteitä kuluja ei ole – vain toteutuneista laskuista peritään 5% palvelumaksu. Näin ollen voi olla yrittäjä siten, ettei tarvitse maksaa kuukausittaisia kirjanpito -ja laskutuspalvelumaksuja. Tällainen on mielestäni ideaali lähtökohta opiskelijalle ja etenkin sellaiselle henkilölle, joka haluaa lähteä kevyesti yrittämään.


Tulevana yrittäjä-kesänä en kuitenkaan hyppää aivan tyhjän päälle. Minulla on hääkuvaussopimuksia allekirjoitettuna sellaisen summan edestä, että tienaan jo niillä enemmän kuin edellisessä kesätyössäni. Suuri osa asiakkaista on jo hankittu ja olen varma, että niitä tulee vielä lisää. En siis halua kannustaa ketään lähtemään yrittäjäksi ilman omaa ideaa siitä, mitä tulee tekemään. Ensimmäinen askel on oman osaamisen tunnistaminen ja tuotteistaminen. Onko sinulla jokin harrastus tai erityistaito? Voisiko joku olla valmis maksamaan erityisosaamisesi kautta tuottamastasi arvosta? Onko sinulle kertynyt kokemusta aiemmista kesätöistä siten, että voisit itse työllistää itsesi yrittäjänä seuraavana kesänä samoissa työtehtävissä? 


Oman osaamisen tuotteistamisen ei tarvitse mennä jonkin tietyn kaavan mukaan. Minun tarinani valokuvaajayrittäjäksi ryhtymisestä sen jälkeen, kun vuosia sitten aloitin valokuvaamisen harrastamisen, on vain yksi esimerkki. Sinun polku voi olla myös lyhyempi ja kevyempi. Tärkeintä on tunnistaa mahdollisuudet ja uskoa omiin kykyihinsä. Oman osaamisen tuotteistamisen jälkeen on osattava markkinoida ja myydä oikealle kohderyhmälle. Jos kukaan ei kuule sinusta, on hyvin vaikeaa saada yrittäjänä työkalenteria täytettyä.


Tulevana kesänä tulen todennäköisesti stressaamaan vastuullani olevista töistä normaalia kesätyötä enemmän, mutta aivan yhtä varmasti tulen nauttimaan kaikesta siitä, mitä teen, koska koen tekemäni työn merkitykselliseksi. Voin myös itse suurelta osin määritellä, milloin lomailen ja milloin teen töitä. Minusta on ihanaa saada se kaikki vapaus ja sen vuoksi olen valmis tekemään töitä ja kantamaan myös vastuun. Mikään ei tule valmiina pöytään ja se on minusta älyttömän palkitsevaa. Tuntuu myös erittäin hyvältä laskuttaa työstä, jonka on itse rakentanut ja josta asiakkaat kiittelevät.


Kannustan ehdottomasti kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita harkitsemaan yrittäjyyttä kesätyönä. Jos nyt ei vielä ole mahdollista heittäytyä suoraan täysipäiväiseksi yrittäjäksi, niin kannattaa kuitenkin ottaa se ensimmäinen askel. Ehkäpä sivutoiminen yrittäjyys OP Kevytyrittäjä -palvelun avulla voisi antaa vauhtia yrittäjän taipaleelle?


En malta odottaa tulevaa yrittäjä- ja valokuvauskesää!

Maarit Pasanen
Maarit Pasanen

Moikka! Olen Maarit Pasanen. Olen 20-vuotias ja kotoisin Outokummusta, mutta elämä on kuljettanut minut Oulun seudulle. Opiskelen Oulun yliopistossa toista vuotta tietojenkäsittelytiedettä ja toimin samaan aikaan sivutoimisena yrittäjänä. Yritykseni nimi on Maaritar, mutta yritystoiminta pyörii pääosin Valokuvaajatar-brändin alla. Löydät siis minut Instagramista ja TikTokista @valokuvaajatar ja nettisivuilta valokuvaajatar.fi.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *