fbpx

Y-tunnuksen tuomat veroedut

(Kaupallinen yhteistyö OP Kevytyrittäjä -palvelun kanssa. OP Kevytyrittäjä -palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.)

 

Erilaisia kevytyrittäjä-palveluja on tänä päivänä markkinoilla runsaasti. Osa palveluntarjoajista tarjoaa palvelua, jossa pääsee laskuttamaan tekemästään työstä ilman Y-tunnusta, joka on yksilöllinen numerokoodi. Sitä voisi verrata esimerkiksi henkilötunnukseen – se on jokaisen yrityksen uniikki tunniste, eikä toista identtistä ole olemassa. OP Kevytyrittäjä -palvelussa saat käyttöösi myös Y-tunnuksen. Yrittäjyydestä kiinnostuneelle nuorelle onkin tärkeää tuoda ilmi, mitä hyötyjä tämä tuo mukanaan. Tässä artikkelissa käyn läpi kolme keskeistä hyötyä verotuksen näkökulmasta.

ALV-huojennus

Kun yrityksesi on rekisteröity Y-tunnuksella, olet oikeutettu arvonlisäveron (ALV) huojennukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos arvonlisäveroton liikevaihtosi jää tilikauden aikana alle 30 000 euron,  saat käytännössä takaisin kaiken tai osan tilikauden aikana tilittämästäsi arvonlisäverosta. Esimerkiksi, jos liikevaihtosi on tilikauden aikana 15 000, olet oikeutettu saamaan takaisin kaiken tilittämästäsi arvonlisäverosta. Rahallisesti tämä tarkoittaa 15 000€ * 0,24 = 3600€ arvoista hyötyä sinulle. Ota kuitenkin huomioon, että hyvitettävä arvonlisävero lasketaan osaksi ansiotulojasi. Esimerkkinä, jos alv-alarajahuojennusta saat vuoden 2023 myyntien mukaan, se maksetaan ja katsotaan verotettavaksi ansiotuloksi vuodelle 2024.

 

Kun sinulla on oma Y-tunnus, kaikki laskutuksesi on osa oman yritystoimintasi liikevaihtoa. Ilman Y-tunnusta toimivat kevytyrittäjät käyttävät laskupalveluyrityksen Y-tunnusta, jolloin kaikki tehty laskutus on osa heidän liikevaihtoaan. Tällöin mahdollisuus saada verotuksellista hyötyä hyvitettävien arvonlisäverojen muodossa pienenee, koska suuret laskutuspalvelut saattavat tehdä miljoonien eurojen liikevaihtoa. Tällöin siis tilikauden aikana näiden yritysten liikevaihto ylittää reilusti yli 30 000 euroa, ja alv:n alarajahuojennusta koskeva raja ylittyy. Mikäli haluat siis vasta kokeilla kevyesti yrittäjyyttä tai hankkia pieniä sivutuloja, suosittelen rekisteröitymään palveluun, jossa saat käyttöösi myös Y-tunnuksen. 

Lisää alv-alarajahuojennuksen esimerkkilaskelmia ja lisätietoja aiheesta voit tarkastella täältä. OP Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse välittää vähennyksen laskemisesta – palvelu hakee sinulle automaattisesti myös alv:n alarajahuojennuksen.

 

Yritystoimintaan liittyvien menojen verovähennykset

Y-tunnuksen omistavat kevytyrittäjät voivat myös vähentää yritystoimintaan liittyviä menoja verotuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että voit vähentää tilikauden aikana yritystoiminnastasi aiheutuneet kulut, kuten pienhankinnat, toimistotarvikkeet ja markkinointimenot, mikä pienentää yrityksesi verotettavaa tuloa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että voit vähentää vain ne kulut, jotka liittyvät suoraan yritystoimintaasi. Eli lähtökohtaisesti verovähennyskelpoisia kuluja ovat ne kulut, jotka liittyvät tulojesi hankintaan ja säilyttämiseen. 

Vähennysoikeus riippuu toki myös yrityksesi toimialasta. Mikäli esimerkiksi harrastat maalaamista opintojen ohella kevytyrittäjänä, maalaamiseen tarvittava kalusto ja apuvälineet ovat vähennyskelpoisia menoja.

Lisätietoa verovähennyksistä voit lukea täältä. 

 

5 % yrittäjävähennys

Kolmanneksi, kun toimit yrittäjänä Y-tunnuksella, se antaa sinulle mahdollisuuden hyödyntää 5 %:n yrittäjävähennystä. Verohallinto tekee yrittäjävähennyksen “verovuoden elinkeinotoiminnan tuloksesta, josta on ensin vähennetty aikaisempien vuosien vahvistetut tappiot.” Vähennysoikeus koskee Y-tunnuksella toimivia kevytyrittäjiä, jotka ovat rinnastettavissa toiminimiyrittäjiin. 

Lisätietoa voit lukea Verohallinnon sivuilta. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että Y-tunnus tuo mukanaan useita verotuksellisia etuja, jotka kannattaa yrittäjänä hyödyntää. OP Kevytyrittäjä hoitaa paperityöt, veroilmoitukset ja maksut puolestasi, jotta voit keskittyä omaan osaamiseesi ja tuottavaan työhön. Koodilla “korkeakouluopiskelija” saat laskuttaa 1000€ ilman palvelumaksua. Rekisteröidy käyttäjäksi täältä

Niko Kajala
Niko Kajala

Olen Niko, ekonomi ja yrittäjä Turusta sekä Korkeakouluopiskelijat-yhteisön perustajajäsen. Olen yhteisöjen rakentamisen ammattilainen, valmentaja ja kouluttaja, jonka yhtenä intohimona on kannustaa nuoria yrittämiseen. Esikuvani on jo pienestä asti ollut Arnold Schwarzenegger, joka on motivoinut minua tekemään töitä unelmieni eteen. Voit lukea minusta lisää: www.nikokajala.fi

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *