fbpx

Asuminen

Opiskelija-asunnot

Opiskelijat ovat oikeutettuja hakemaan opiskelijoille tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Opiskelija-asuntoja löytyy korkeakoulukaupungeista ja niitä tarjoavat useat opiskelija-asuntosäätiöt, ylioppilaskunnat, osakunnat ja säätiöt. Opiskelija-asuntojen vuokrataso on tyypillisesti markkinoiden vuokratasoa alhaisempi. Opiskelija-asuntojen vuokraan sisältyy usein myös vesi, sähkö, internet-yhteys ja jopa viikoittainen saunavuoro. 

Suurimmissa opiskelijakaupungeissa, kuten Helsingissä, Tampereella ja Turussa opiskelija-asuntoa voi joutua jonottamaan pitkäänkin, joten asuntohakemuksen jättäminen mieluisaan kohteeseen hyvissä ajoin on ensiarvoisen tärkeää. Mikäli opiskelija-asuntoa ei onnistu saamaan löytyy vuokra-markkinoiltakin runsaasti opiskelijoille sopivia vuokra-asuntoja.

Opiskelijan asuminen, opiskelija-asunnot ja sähkösopimukset

Sähköt, vakuutukset, netti?

Itsenäisesti asuvan opiskelijan on pidettävä huolta sähkösopimuksesta, kotivakuutusksesta ja halutessaan toimivasta laajakaistasta.

Opiskelijan sähkösopimus

  • Vuokralaisena sinun on huolehdittava siitä, että vuokra-asunnossasi on voimassaoleva sähkösopimus. Joissain tapauksissa vuokranantaja tai taloyhtiö saattaa huolehtia sähkösopimuksesta puolestasi, mikä on usein tilanne opiskelija-asuntojen kohdalla. Mikäli näin ei ole on vuokralaisen itse huolehdittava siitä, että asuntoon tulee sähköt.  
  • Sähkösopimuksen saa tehtyä vaivattomasti eri sähköyhtiöiden verkkosivuilla. Sähköt olisi hyvä olla hankittuna viimeistään edellisenä päivänä ennen muuttoa, mutta tarvittaessa sähköt voi saada monilta yhtiöiltä kotiin vielä muuttopäivänäkin, mikäli sähköt tilaa riittävän ajoissa muuttopäivänä. Kiireellisissä tapauksissa sähköyhtiöön kannattaa olla yhteyksissä puhelimitse.
  • Monet sähköyhtiöt tarjoavat opiskelijoille tarkoitettuja sähkösopimuksia, jotka ovat hieman normaaleja sähkösopimuksia edullisempia. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen kannattaa, sillä se on helppo tapa säästää pakollisissa maksuissa. Pienissä kerrostaloasunnoissa sähkönkulutus on melko vähäistä, joten edullisella kuukausittaisella perusmaksulla, mikä veloitetaan sähkön kulutuksen lisäksi, voi säästää vuodessa kymmeniä euroja.
  • Sähkölasku koostuu sähkön hinnasta, sähkönsiirron hinnasta, veroista ja mahdollisista lisäpalveluista.
    • Sähkön hinta muodostuu kulutuksesta (c/kWh) sekä perusmaksusta, joka vaihtelee sopimuksittain. 
    • Sähkönsiirrosta veloittaa sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueesi jakeluverkon. Voit siis saada sähkölaskusi kahdessa eri osassa, mikäli ostat käyttämäsi sähköenergian sähköyhtiöltä, joka ei omista alueesi jakeluverkkoa.

Opiskelijan vakuutukset

Kotivakuutus

  • Useimmiten vuokranantaja vaatii vuokralaista hankkimaan vuokra-asuntoon kotivakuutuksen.
  • Vaikka vuokranantaja ja taloyhtiö olisivatkin vakuuttaneet vuokralaisen asunnon ne eivät kata vuokralaisen omaa irtaimistoa. Kotivakuutus tulee siis tarpeen esimerkiksi television hajotessa tapaturmallisesti tai irtaimiston joutuessa varkauden kohteeksi. 
  • Kotivakuutuksessa on oltava myös vastuuvakuutus, jota tarvitaan jos toimintasi aiheuttaa vahinkoa toiselle äkillisesti ja ennaltaodottamattomasti. Tarvitset vastuuvakuutusta esimerkiksi jos törmäät toiseen henkilöön siten, että hänen puhelimensa putoaa ja hajoaa.
  • Kotivakuutuksessa voi olla myös oikeusturvavakuutus, joka tulee tarpeeseen jos joudut puolustamaan oikeuksiasi oikeudessa.

Muut vakuutukset

  • Kotivakuutuksen lisäksi myös matkavakuutus tai tapaturmavakuutus voi olla opiskelijalle tarpeen.
  • Joidenkin vakuutusyhtiöiden tarjonnasta löytyy nuorille suunnattuja vakuutuspaketteja, jotka sisältävät kotivakuutuksen, matkavakuutuksen ja tapaturmavakuutuksen opiskelijaystävälliseen hintaan

Laajakaista

  • Opiskelija-asuntojen vuokraan kuuluu usein laajakaista.
  • Yksityisillä vuokramarkkinoilla joudut kuitenkin todennäköisesti hankkimaan laajakastasi itse. Taloyhtiössäsi voi olla taloyhtiölaajakaista, jolloin voit saada tietyn operaattorin laajakaistan käyttöösi huomattavasti normaalia edullisempaan hintaan.
  • Jotkut operaattorit voivat tarjota opiskelijoille opiskelijahintaisia laajakaistayhteyksiä.

asumistuki

Korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja yleiseen asumistukeen eikä sen myöntämiseen vaikuta esimerkiksi opintojen edistyminen. Asumistukea voi hakea Kelan sivuiltaAsumistuen määrään vaikuttavat asumismenot, asunnon sijaintikunta, ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä ja yhteenlasketut bruttokuukausitulot. Asumistuki maksetaan opintorahan tavoin kuukauden 1. pankkipäivänä. Se voidaan maksaa suoraan myös vuokranantajan tilille, jos siihen on annettu lupa. 

HUOMIOITAVAA

  • Samassa asunnossa asuvat ruokakuntaan kuulumattomat henkilöt lasketaan mukaan, kun asumismenot huomioidaan asumistuen määrässä. 
  • Hyväksyttävät asumismenot riippuvat asumismuodosta. Esimerkiksi vuokra-asunnon kohdalla näihin kuuluvat vuokra ja erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Lisätietoja täältä
  • Hyväksyttäville asumismenoille asetetut ylärajat ovat enimmäisasumismenoja. Asumistuen määrä lasketaan ensimmäisasumismenojen mukaan, kun hyväksyttävät asumismenot ylittävät enimmäisasumismenojen määrän. Lisätietoja täältä
  • Myös asumistuen määrään vaikuttavat opiskelijan bruttotulot. Ne lasketaan joko keskiarvona koko vuoden tuloista tai jatkuvan tulon periaatteen mukaan. Lisätietoja täältä.
  • Opintoraha on asumistukeen vaikuttavaa tuloa, mutta opintolainaa ei huomioida! 
  • Kun ruokakunnan asumistukeen vaikuttavat tulot pienenevät vähintään 200 €/kk tai suurenevat vähintään 400 €/kk, ilmoita asiasta Kelaan
  • Voit helposti arvioida maksettavan asumistuen määrän Kelan laskurilla. Asumistuen tarkempaan laskukaavaan ja laskuesimerkkeihin voi tutustua Kelan sivuilta.

Lähde: Kela

Liity mukaan yli 10 000 opiskelijan yhteisöön