fbpx

Lautapelejä, rajoja ja rakkautta

Antoisa työharjoittelu ja kesätyö lastensuojeluyksikössä avasivat paitsi silmät, myös oven työelämään ja antoivat suunnan sosionomin uralle. Tutustu Eerika Pakan urapolkuun.

Kaupallisessa yhteistyössä Humana

 

Tammikuussa 2023 sosionomiopiskelija Eerika Pakka aloitti kymmenen viikon työharjoittelun lastensuojeluyksikkö Pihakoivu 3:ssa Etelä-Pohjanmaalla Ylistarossa. Pakka oli tehnyt sosionomiopintojensa aikana jo yhden lyhyemmän harjoittelun Vaasassa mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä ja halusi jotain samantyylistä myös toiselle harjoittelujaksolle. Hän päätti hakea harjoittelupaikkaa Pihakoivu 3:ssa, koska siellä työskennellyt kaveri oli suositellut yksikköä ja myös sijainti oli sopiva.

– Asuin silloin vielä Isokyrössä, joten Ylistaro oli lähellä, mutta ei kuitenkaan liian, jotta yksikössä asuvat lapset eivät tunne minua, Pakka kertoo.

Pihakoivu 3 on sijaishuollon erityisyksikkö, joka keskittyy käytöshäiriöisten lasten hoito- ja kasvatustyöhön. Pakalla ei ollut aiempaa kokemusta lastensuojelusta, mutta kiinnostus lasten parissa työskentelyyn oli herännyt jo aiemmin lähihoitajaopintojen aikana.


Työskentely lastensuojeluyksikössä avasi silmiä
 

Kimbleä, Skibboa ja Unoa. Työharjoittelu lastensuojelussa alkoi tutustumalla yksikössä asuviin lapsiin erilaisia pelejä pelaten ja yhdessä aikaa viettäen. Kun yksikköön sijoitetut lapset alkoivat olla tuttuja, hän osallistui yksikön arjen pyörittämiseen siinä missä muutkin työntekijät. 

– Harjoittelijana en saanut kuljettaa lapsia harrastuksiin ilman omaa ohjaajaani. Muuten hain kauppatilauksia, tein ruokaa, siivosin, kävin apteekissa ja katsoin ohjaajani kanssa kirjauksia – oikeastaan samaa, mitä ohjaajatkin, Pakka kertoo.

Vaikka Pakalla ei ollut aiempaa kokemusta lastensuojelusta, hän vakuutti osaamisellaan jo ensimmäisen viikon aikana ja lunasti lasten luottamuksen. Pakka uskoo, että työkokemuksesta lähihoitajana oli hyötyä.

Pakka solahti helposti myös osaksi tiimiä, joka otti hänet hyvin vastaan. Kokeneemmat työkaverit auttoivat ja neuvoivat uutta tulokasta.

– Harkan alussa kysyin tyhmiäkin kysymyksiä, kun en vaan tiennyt asioita. Silti kaikki työkaverit vastasivat aina ja kehuivat siitä, että kysyin niin paljon.

Pakka kertoo työskentelyn lastensuojeluyksikössä avanneen silmiä. Harjoittelu opetti paljon yksikön arjesta, ohjaajan työstä ja läsnä olemisesta, jonka Pakka kokee ohjaajan tärkeimmäksi tehtäväksi lasten kanssa. Harjoittelujakso kerrytti paljon uutta osaamista ja kasvatti myös henkisesti.

– Koska jokaisella lapsella on oma taustansa, opin myös ymmärtämään ihmisiä paremmin.

Kesätyö kartutti kokemusta ja vastuuta

Pakalle tarjottiin heti harjoittelun alussa myös kesätyöpaikkaa, jonka hän päätti ottaa vastaan.

Hän teki jo harjoittelun aikana yksikössä työvuoroja sijaisena ja jatkoi niitä kevään mittaan. Kun kesätyöt alkoivat, työkokemusta oli jo ehtinyt kertyä reilusti.

Kesällä elämä yksikössä oli tavallista rauhallisempaa. Monet lapset olivat kesälomalla enemmän kotona, joten yksikössä oli vähemmän lapsia. Se mahdollisti erityistä ohjelmaa niin lapsille kuin ohjaajillekin.

– Saatoimme lähteä viikolla esimerkiksi PowerParkiin. Kun koulut alkavat, arkiviikolla ei ehditä oikein muualle kuin harrastuksiin, Pakka kertoo.

Kokemuksen karttuessa Pakka sai yhä enemmän vastuuta. Myös hyvä työilmapiiri on vaikuttanut paljon siihen, että hän viihtyy töissä Pihakoivu 3:ssa.

– Pidän äärettömästi työkavereistani, työpaikasta, koska se on hyvin kotoisa, sekä lapsista, joiden kanssa teen töitä, Pakka listaa.


Tuttu aikuinen, joka on läsnä

Työskentelyssä lasten kanssa on tärkeä olla rakastava ja luotettava aikuinen, mutta kuitenkin pystyä asettamaan rajat. Kun lapsi ei esimerkiksi pidä kiinni sovitusta, asiasta annetaan palautetta. 

– Ohjaaja perustelee lapselle, miksi hän on toiminut väärin, mutta on silti samalla tuttu aikuinen, joka on läsnä.

Lasten kanssa työskentelyssä on Pakan mukaan erityisen antoisaa nähdä onnistumiset ja se, miten itse on voinut auttaa. Lapsella saattaa olla esimerkiksi vaikeaa koulussa ja hän on sitä mieltä, ettei halua mennä kouluun.

– Kun tsemppaa lasta menemään kouluun ja hän onkin siellä koko päivän, tulee myös itselle onnistunut ja ylpeä olo, Pakka kertoo.

 

Turvallinen aikuinen auttaa kasvamaan

 

Pakan sosionomiopinnot ovat loppusuoralla. Työharjoittelut ja siitä seurannut työskentely Pihakoivu 3:ssa on vahvistanut ajatusta tulevaisuuden suunnitelmista. 

– Voisin hyvinkin jäädä töihin Humanaan. Uskon, että joka tapauksessa jään lastensuojelualalle töihin, Pakka kertoo.

Pakka toivoo, että työskennellessään lastensuojelussa, hän voisi olla turvallinen aikuinen, joka auttaa lasta kasvamaan.

– Monella lapsella saattaa olla aikuisten aiheuttamia traumoja eivätkä he välttämättä pidä aikuisia turvallisina. Tämän haluaisin omalla työlläni muuttaa.

 

Tutustu Humanan avoimiin työpaikkoihin tästä

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *