fbpx

Ihmisläheistä yrittäjyyttä

photographer, adult, woman-2179204.jpg

(Kaupallinen yhteistyö OP Kevytyrittäjä -palvelun kanssa. OP Kevytyrittäjä -palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.)

Olen Salli Nauha, 20-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Oulusta. Olen myös sivutoiminen valokuvausyrittäjä omassa pienessä yrityksessäni. Nautin luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä, neulomisesta ja hyvistä tarinoista sekä kirjoissa että toisten ihmisten kertomina. 

Olen pienestä pitäen kulkenut isäni mukana luonnossa ja seurannut, kun hän on valokuvannut lintuja ja muuta luontoa. Kun kasvoin, aloin kuvata isäni kameralla ja silloin innostukseni valokuvaamista kohtaan syttyi kunnolla. Aluksi kuvasin lähinnä vain luontoa, maisemia ja yksityiskohtia, mutta jossakin vaiheessa aloimme kuvata parin ystäväni kanssa toisiamme. Olen viihtynyt aina paremmin kameran takana, kuin sen edessä, joten useimmiten päädyin siis itse kuvaamaan muita. 

Vuosia kuvaaminen oli minulle pelkkää harrastelua, enkä siltä muuta osannut toivoakaan. Vuosi sitten, kun olin enemmän tai vähemmän kuvannut jo melkein puolet elämästäni eli noin 10 vuotta, aloin kuitenkin pohtia tosissaan, voisinko viedä harrastustani jotenkin eteenpäin. Lähipiirissäni ei ole juurikaan yrittäjiä, joten ajatus yrittäjyydestä oli minulle täysin vieras ja jopa pelottava. Olin aina ajatellut, että yrittäjää minusta ei ainakaan tule. Sen vastuut pelottivat enemmän, kuin vapaus houkutti. 

Törmäsin kuitenkin netissä kokemuksiin kevytyrittäjyydestä ja yllätyin, kuinka helpolta se kuulosti. En ollut koskaan ajatellut, että yrittäjyys voisi olla niin vaivatonta. Pienen pohdinnan jälkeen päätin ryhtyä OP Kevytyrittäjäksi, koska OP oli pankkipalveluiden kautta minulle jo ennestään tuttu. Perustamiseen meni valehtelematta vain muutama minuutti, eli se oli paljon helpompaa kuin olin kuvitellut. 

Itselleni oli yllättävää myös se, että ryhtyminen OP Kevytyrittäjäksi ei maksa mitään, eikä palvelussa ole kiinteitä kuukausittaisia kuluja. Ainoa, mitä palvelusta maksan on 5% palvelumaksu jokaisesta laskutuksesta. Tämä ei omissa suhteellisen pienissä laskuissa näy juuri ollenkaan, ja jos siitä hyvästä joku toinen hoitaa yritykseni kaiken kirjanpidon ja paperihommat, niin maksan sen enemmän kuin mielelläni. Koska palvelusta ei tarvitse maksaa mitään, muulloin kuin asiakkaiden laskutuksen yhteydessä, koen sen täysin riskittömäksi. 

OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta laskuttaminen on helppoa. Palvelussa on valmiina laskupohja, johon täytän vain tarvittavat tiedot eli vastaanottajan yhteystiedot ja laskun summan, ja lasku lähetetään puolestani esimerkiksi asiakkaan sähköpostiin tai kotiosoitteeseen. Kun asiakas maksaa laskun, rahat siirtyvät automaattisesti tililleni parin päivän kuluessa. Palveluun voi merkata myös yrityksen menoja ja ilmoittaa esimerkiksi työajokilometrit ja työhuonevähennyksen ja nämä tiedot siirretään automaattisesti palvelusta veroilmoitukseen. 

Kevytyrittäjyys on tämänhetkiseen elämäntilanteeseni todella kätevä tapa toimia yrittäjänä. Se on riskitöntä ja helppoa, joten se mahdollistaa sen, että voin olla täysipäiväinen opiskelija ja tehdä opintojen ohella satunnaisesti kuvauskeikkoja silloin kun ehdin ja tulee kuvauspyyntöjä. Vaikka on välillä pitkiäkin aikoja, jolloin en tee ollenkaan asiakastöitä, yritykseni on siellä odottamassa eikä se maksa minulle mitään. OP Kevytyrittäjyys tuo vapautta ja mahdollistaa sen, että voin samaan aikaan opiskella ja toimia yrittäjänä. Voin tehdä valokuvausta omasta innostuksestani käsin ilman, että tarvitsee miettiä mitään ylimääräistä. 

Aloitin kuvaamisen luonnosta ja se on edelleen lähellä sydäntäni, mutta koen, että omat lahjani ovat ihmisten kuvaamisessa. Rakkaus ja hellyys ihmisten välillä tai lempeys itseään kohtaan ovat asioita, joita eniten haluan kuvata ja ikuistaa. Tehdä hetkistä muistoja, jotka kestävät aikaa. En vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toiveenani olisi valmistua ajallaan sairaanhoitajaksi ja jatkaa valokuvaamista siinä ohella niin paljon kuin tuntuu hyvältä. Hoitajan työ on unelma-ammattini, mutta minulla on haaveita myös valokuvauksen suhteen ja toivon, että pääsen toteuttamaan molempia tavalla tai toisella. 

Valokuvausyrittäjänä ja tulevana sairaanhoitajana pääsen lähelle ihmisyyttä, saan antaa ihmisille kokemuksia siitä, että he tulevat nähdyksi ja arvostetuksi. Ja se on sitä mitä haluan tehdä.

Salli Nauha
Salli Nauha

Olen 20-vuotias Salli Nauha Oulusta. Opiskelen ensimmäistä vuotta sairaanhoitajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa ja olen myös sivutoiminen valokuvausyrittäjä. Vapaa-ajallani tykkään tehdä kaikkea missä aivot ja mieli saa levätä. Instagram: @sallikuvaa.

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Biokemian kautta lääketieteelliseen

Opiskelen Oulun yliopistossa kolmatta vuotta lääketieteen opintoja. Olen tiennyt jo melko  nuoresta asti, että haluan isona olla lääkäri. Lukiossa kävin kaikki fykebi-aineiden

Opintovapaa ja perheellisenä opiskelu

Sain keväällä viestin, jossa kyseltiin halukkuuttani kirjoitella opiskeluistani tai muusta itseäni kiinnostavasta aiheesta jaettavaksi muille opiskelijoille. Hieman epäröin, mutta tartuin haasteeseen. Aikuisopiskelijana

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *