fbpx

Näillä vinkeillä nappaat ensimmäisen oikean työpaikan

Kun opinnot lähestyvät loppuaan, valtaosa opiskelijoista alkaa suunnittelemaan työnhakua, ja monelle edessä on ensimmäisen “oikean” työpaikan haku. Joillakin onnekkailla työpaikka on jo valmiiksi tiedossa ennen valmistumista, mutta valtaosa koulutusta vastaavaa työpaikkaa hakevista käy läpi työnhakuprosessin. 


Ymmärrä alasi työllisyystilanne

Yhteistä monelle ensimmäistä työpaikkaa hakeville on kuitenkin se, että oman alan työllisyystilanne on hyvin tiedossa. Mikäli näin ei ole, on tärkeää että aloitata alasi tilanteen kartoittamisen hyvissä ajoin, jotta tiedät minkä verran työpaikkoja alallasi on tarjolla, minkä verran kilpailua työpaikoista on ja lisäksi millaisia työtehtäviä eri työnantajilla on tarjolla alasi osaajille. Vaikka työnhaku ei olisi vielä ajankohtaista, voit hyvin aloittaa seuraamaan alan työpaikkoja etukäteen. 

Hyödynnä sosiaalista mediaa

 

Linkedin on mainio paikka paitsi oman verkoston rakentamiseen, mutta myös työpaikan hakuun. Voit jo opiskelijana aloittaa oman profiilisi täydentämisen ja seuraamaan alasi yrityksiä. Aktiivisuus kannattaa, eli lue ja kommentoi kiinnostavia päivityksiä, ja mikäli haluat, voit myös jakaa itse päivityksiä. Huolehdi siitä, että omasta profiilistasi löytyy hyvä kuva – mieluiten varta vasten neutraalia taustaa vastaan otettu kuva ja profiilillasi on osaamistasi kuvaava titteli. Opiskelijan sijaan voit kirjoittaa vaikka “Kansainvälisen markkinoinnin tuleva asiantuntija”, ja muista tämän lisäksi myös lisätä profiiliisi osaamisesi. Jos et ole varma millaiset osaamisesta kertovat hakusanat ovat rekrytoijien suosiossa, voit silmäillä joitakin Linkedinissä olevia työpaikkailmoituksia ja poimia niistä vinkkejä osaamiseen.

Vinkki: Kun Linkedin-profiilisi on huolella rakennettu, voit käyttää sitä hakiessasi työpaikkaa Linkedinin kautta – joillakin työnantajilla on käytössään Easy Apply -hakemukset, jolloin hakemuksen ja CV:n lähettämisen sijaan voit hakea työpaikkaa parilla klikkauksella siten, että Linkedin-profiilisi toimii hakemuksena ja CV:nä. 

Pidä mieli avoimena 

 

Yksi tavallinen virhe, johon moni vastavalmistunut on syyllistynyt, on liian kapea työnhaku ja tämän seurauksena työnhakuvaiheen pitkittyminen. Liian kapealla työnhaulla tarkoitetaan sitä, että haet esimerkiksi vain työpaikkoja, jotka ovat lähellä unelmiesi työpaikkaa. On hyvä pitää mielessä, että on todennäköistä, että moni muukin hakee samoja työpaikkoja, joten omaa hakua kannattaa laajentaa. 

 

 

  • Onko alallasi tietty työnantaja, josta olet erityisen kiinnostunut, mutta juuri sinulle sopivaa työpaikkaa ei ole tällä hetkellä avoinna? Voit hyvin hakea toisenlaista työpaikkaa, joka ei välttämättä ole unelmiesi työpaikka, mutta hyvällä työpanoksella voit hyvinkin päätyä unelmiesi työhön aloittaessasi urasi saman työnantajan palveluksessa. Esimerkiksi pankissa asiantuntijatehtäviin on usein suuri määrä hakijoita, joten kannattaa ainakin harkita uran aloittaminen vaikka asiakaspalvelussa.

     

  • Entä onko tavoitteenasi työskennellä alan johtavan yrityksen palveluksessa, mutta vaatimukset ovat kovat ja sinulta puuttuu työkokemusta? Tällöin kannattaa harkita työkokemuksen kartuttamista pienemmän kilpailijan leivissä. Jo vuosikin työkokemusta voi olla hyvin arvokas asia ansioluettelossa, joten kannattaa pitää mieli avoimena.

Työnhaun asiakirjat kuntoon

Olipa alasi mikä tahansa, voit olla varma siitä, että tarvitset työnhaussa ansioluettelon eli CV:n ja työhakemuksen. Tarkkaan ottaen, CV ja työhakemus per hakemasi työpaikka. Yksi tärkeimmistä tekijöistä hakemuksen ja ansioluettelon kanssa onnistumisen kannalta on sisällön kohdentaminen eli räätälöinti hakemaasi työpaikkaa varten. Et varmasti ole nähnyt kahta identtistä työpaikkailmoitusta – miksi siis saman hakemuksen pitäisi olla täysosuma useampaan työpaikkaan?

Ammattilaisrekrytoijat lukevat jopa tuhansia hakemuksia ja ansioluetteloita vuodessa, ja koska suosituimpiin työpaikkoihin voi tulla jopa satoja hakemuksia, ei asiakirjojen silmäilyyn usein käytetä muutamaa sekuntia pidempään. Tämä on hyvä pitää mielessä hakemusta tai CV:tä kirjoittaessa. 

Vastavalmistuneen CV

Moni vastavalmistunut tai opintojaan viimeistelevä tuskailee CV:n kanssa sen vuoksi, että työkokemusta on vähän, ainakin omalta alalta tai koulutusta vastaavista tehtävistä. Tämä ei kuitenkaan estä CV:n tekoa, sillä ansioluettelossa voi koulutuksen lisäksi tuoda esille vapaaehtoistyötä, työharjoitteluja tai esimerkiksi isompia koulutukseen liittyviä projekteja. Näin CV:n sisältö ei jää liian vaisuksi.

Muista myös, että vaikka olisit opintojen ohella tehnyt osa-aikatyötä vaikka kaupan kassalla, on tämäkin arvokasta kokemusta, ja kun oikein mietit, löydät varmasti keinon kertoa työkokemuksen mukanaan tuomasta lisäarvosta. Esimerkiksi kaupallisen alan opiskelija voi kertoa päässeensä tutustumaan vähittäiskaupan alaan osa-aikaisen työn puitteissa.

Vaikka sinulla ei olisi oman alasi työkokemusta, voit listata CV:ssä myös osamisesi eli taitosi ja henkilökohtaiset vahvuudet. Osaamisen suhteen esimerkiksi tiettyjen IT-järjestelmien osaaminen on nykyisin tavallista, ja alasta riippuen erilaisten standardien ja prosessien tunteminen on myös osaamista, jota CV:ssä kannattaa tuoda esille.

Älä myöskään unohda henkilökohtaista tiivistelmää, joka on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa myös monen suomalaisen ansioluettelossa. Tiivistelmä on 3-5 rivin mittainen “hissipuhe” eli napakka myyntipuhe, jossa korostat omaa osaamistasi, motivaatiotasi ja muita tärkeitä myyntivalttejasi.

CV:n luominen helpottuu myös mikäli käytät erityistä ansioluettelon luomiseen tarkoitettua työkalua, joista moni tarjoaa tyylikkäitä mallipohjia ja vinkkejä CV:n tekoon. 

 

Korosta motivaatiota työhakemuksessasi


Siinä missä CV keskittyy listaamaan koulutuksesi, työhakemus puolestaan korostaa motivaatiotasi. CV kertoo, että olet opiskellut tiettyä alaa ja tietyn tutkinnon, mutta ei valota sitä miksi päädyit opiskelemaan kyseistä alaa ja mikä sinua alassa motivoi, ja miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta.

Lue työpaikkailmoitus huolella läpi ja poimi siitä keskeisiä ilmaisuja, jotka soveltuva taustaasi ja osaamiseesi. On tärkeää, että työhakemuksessa on selkeästi näkyvillä se, että olet sisäistänyt ilmoituksen sisällön ja että hakemus on kohdennettu juuri kyseistä työpaikkaa varten. Rekrytoijat näkevät turhan usein hakemuksia, joiden taustalla on hurjan päteviä ihmisiä, mutta hakemus ei kerta kaikkiaan onnistu vakuuttamaan lukijaa siitä, että olet kiinnostunut juuri hakemastasi paikasta – liian ympäripyöreä hakemus voi koitua kohtalokkaaksi. Huolehdi siis siitä, että hakemus vastaa selkeästi kysymykseen: Miksi olen kiinnostunut tästä työpaikasta? 

 

Ja ennen kaikkea: muista, että sekä CV:n että työhakemuksen rooli on herättää kiinnostus tutustua sinuun kandidaattina tarkemmin. 

 

Valmistaudu työhaastatteluun

 

Voit onnitella itseäsi kun sähköpostiin tai puhelimeen kilahtaa työhaastattelukutsu, se on suuri askel työnhaussa. Mikäli työhaastattelu ensimmäistä oikeaa työpaikkaa varten hermostuttaa, muista että näin on varmasti 99 % muidenkin samassa tilanteessa olevien kanssa. Moni välttää kahvia ennen haastattelua, etenkin jos liika kofeiini aiheuttaa liiallisen energiaboostin, joka voi saada sinut vaikuttamaan hermostuneelta. 

 

Työhaastattelussa on hyvä valmistautua vastaamaan ainakin pariin peruskysymykseen:

 

 

  • Kerro vähän itsestäsi
  • Miten ajattelet soveltuvasti työhön ja suoriutuvasi tehtävistä kun sinulla ei ole aiempaa työkokemusta?

Näitä kysymyksiä varten voi hyvin harjoitella kotona yksin. Itsesi esittelyn on hyvä olla melko luonteva, ja moni työnantaja itse asiassa on kiinnostunut kuulemaan tasapainoisen esittelyn, jossa on sekä sinusta henkilökohtaisesti kertovia asioita sekä tietysti koulutukseen ja uraan liittyviä seikkoja. Eli jos satut olemaan maratonjuoksija, voit viitata siihen että harrastuksesi on opettanut sinulle pitkäjänteisyyttä. Mikäli sinulta puuttuu alan kokemusta, voit kertoa millaisia projekteja olet tehnyt opintojesi puitteissa, tai mitä olet oppinut esimerkiksi osa-aikaisessa tai kesätyössä.

Lisäksi muista valmistella pari hyvää kysymystä, jotka paljastavat että olet perehtynyt yritykseen tai avoinna olevaan tehtävään. Mikäli kyse on esimerkiksi markkinoinnin tehtävästä, voit kysyä kuinka tehtävässä menestymistä mitataan ja mistä yrityksen asiakkaat tulevat, eli kuinka markkinointi tukee asiakashankintaa. 

 

Vinkki: Etenkin ensimmäisessä haastattelussa on tärkeää tähdätä siihen, että annat hyvän ensivaikutelman. Älä siis kysy esimerkiksi lomien pituudesta, palkasta tai muista eduista – nämä tulevat takuulla esille hakuprosessin aikana. 

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *