fbpx

Hammaslääketieteen opiskelu – Veera Kohosen tarina

Miksi päätit opiskella hammaslääketiedettä? Mikä inspiroi sinua tähän alaan?

 

Nuorempana unelma-ammatti oli eläinlääkäri. Lukiossa olin hyvä luonnontieteissä ja silloin myös hoksaisin, että haluan tulevaisuudessa tehdä töitä ihmisten parissa. Uskon, että iso tekijä, mikä ajoi minut kohti hammaslääketiedettä, oli oma kokemus hampaisiin liittyen. Minulla oli noin 15-vuotiaaksi asti todella vinot ja harvat hampaat, joista minua kiusattiin usein. Oikomishoito muutti elämäni. Lopputuloksena oli täydellinen hammasrivistö ja itsetuntoni nousi ihan uudelle tasolle. Hampaat ovat siis aina ollut tärkeä aihe minulle.

 

Miten valmistauduit hammaslääketieteen opintoihin ennen opiskelupaikan saamista?

 

Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2016. Ennen opiskelupaikan saamista kävin kahtena vuotena Turun kristillisen opiston valmentavan lääkislinjan (nykyään nimeltään Linnasmäen opisto). Siellä opiskeltiin koulumaisesti elokuusta huhtikuun loppuun. Oli älyttömän motivoivaa opiskella yhdessä porukalla ja kehityin valtavasti jo ensimmäisen opistovuoden aikana. Tällöin jäin yhden raakapisteen päähän sisäänpääsystä ja edessä oli taas uusi hakuvuosi. Toisen opistovuoden aikana osasin ottaa hieman rennommin, onneksi, koska uskoin omiin kykyihini ja osaamiseen. Pääsin sisälle hammaslääkikseen vuonna 2019.

 

Millainen on tyypillinen päivä (jos sellaista on) opiskelijana?

 

Opinnot hammaslääkiksessä kestävät sen 5,5 vuotta. Opiskelen nyt 5. vuodella. Tyypillinen päivä tässä vaiheessa opintoja voi sisältää klinikkaa eli potilastöitä sekä luentoja. Potilastöitä tehdään 4h pätkissä. Esimerkiksi tänään meillä oli aamulla klo 8-12 klinikkaa ja iltapäivällä luento klo 13-15. Meillä on klinikkaa eli potilastöitä kolmena päivänä viikossa. Nyt vikana vuonna meillä on myös lopputenttejä opintojen aikana opiskelluista osa-alueista.

 

Mitkä ovat haasteita, joita kohtaat opinnoissa, ja miten olet ratkaissut niitä?

 

Suurimmat haasteet ovat olleet epävarmuuden sietäminen ja armollisuus itseä kohtaan. Hammaslääkiksessä opiskellessa joutuu kohtaamaan paljon tilanteita, joissa on epävarma. Tärkeintä on muistaa, että oppimista varten sitä koulua käydään ja kaikki muut ovat täysin samassa tilanteessa. Tekemällä ja kokemuksen kautta oppii! Opintojen kuormittaessa tasapainotan arkea tekemällä asioita, joista pidän, kuten treenaamalla salilla ja näkemällä ystäviä.

 

Millaista on kliininen harjoittelu hammaslääketieteen opiskelijana?

 

Kliininen harjoittelu eli potilastyöt tehdään opetushammashoitolan klinikkasalissa. Opetushammashoitolan potilaat ovat tosi mukavia ja tyytyväisiä hoitoon pääsystä. Potilastyöt toteutetaan opettajan avulla. Toimenpiteitä tehdessä opettaja pyydetään hyväksymään eri välivaiheet, että opiskelija saa edetä eteenpäin. Esimerkiksi paikkausta tehdessä ensin pyydetään paikkauslupa, porauksen jälkeen pyydetään lupa paikata hammas ja paikkauksen jälkeen näytetään valmis paikka. Klinikassa työskennellään aika paljon yksin, mikä eroaa työelämästä. Työelämässä teemme töitä yhdessä hammashoitajan kanssa. Mielestäni yksintyöskentely tuo omat haasteensa klinikassa työskentelyyn. Olin ensimmäistä kertaa viime kesänä hammaslääkärin sijaisena ja oli aivan luksusta päästä työskentelemään hammashoitajan kanssa yhdessä!

 

Millaisia taitoja olet kehittänyt opintojesi aikana, joita et odottanut oppivasi?

 

Opiskelu ja potilastöiden tekeminen on tuonut paljon rohkeutta ja luonnollisesti parantanut kädentaitoja, mikä oli ihan odotettavissa kylläkin.

 

Miten tasapainotat opiskelut ja vapaa-ajan opiskelussa?

Opintojen ja vapaa-ajan tasapainotus on erittäin tärkeää. Opinnot ovat ajoittain todella kuormittavat ja siksi on hyvä pitää kiinni itselle tärkeistä asioista, kuten eri harrastuksista. Itselle kuntosalilla treenaaminen on henkireikä, missä pääsen nollaamaan ajatukset. Teen somea Instagramissa ja TikTokissa (@veerakohonen), tästä on tullut tärkeä harrastus. Kurssikavereilla ja ystävillä eli omalla tukipiirillä on suuri merkitys jaksamiselle opinnoissa. Olen myös ollut paljon lääkiksen vapaa-ajan tapahtumissa mukana, missä olen päässyt tutustumaan paljon uusiin ihmisiin. Minulla on myös erilaisia keinoja stressinhallintaan, joita harjoitan joka päivä, kuten journaling ja meditointi.

 

Mikä on ollut paras neuvosi muille, jotka harkitsevat hammaslääketieteen opintoja?

 

Kannattaa ehdottomasti hakea hammaslääkikseen! Hieno ammatti. Hakemiseen liittyen voisin jakaa muutaman vinkin. Sisäänpääsy vaatii töitä, mutta kyllä siihen pystyy, jos vaan tarpeeksi haluaa ja sinnikkäästi jatkaa yrittämistä, vaikka ei heti paikka aukeaisi. Minulla hakemisen aikana oli vaikea uskoa omiin kykyihin ja siihen, että pääsen sisälle. Sisäänpääsyvuonna olin kuitenkin eri asenteella, koska tiesin, että olen tehnyt valtavan määrän duunia. Kyllä pystyt siihen! Laskurutiini on super tärkeä, jos haet pääsykokeella sisään lääkikseen. Laske, laske ja laske. Harjoittele itselle vaikeita aiheita ja tee soveltavia tehtäviä, ne kehittävät eniten. Pidä harrastuksista ja muusta elämästä kiinni sekä huolehdi omasta jaksamisesta ja etene sen mukaan.

 

Miten näet tulevaisuuden urasi hammaslääkärinä? Mitä suunnitelmia sinulla on?

 

Kevään jälkeen meillä päättyy opinnot yliopistolla ja siirrymme syventävään käytännön harjoitteluun eli niin kutsuttuun kätsyyn. Kätsy kestää sen viimeisen puoli vuotta opinnoista. Tämän aikana teemme hammaslääkärin töitä ja meillä on tarvittaessa apua saatavilla eli määrätty ohjaaja. Tällä hetkellä ajatuksena olisi suunnata kohti Tamperetta opintojen jälkeen. Haluaisin ehdottomasti toimia yrittäjänä. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

Kerro hauskimmasta tai mieleenpainuvimmasta hetkestäsi opintojen aikana!

 

Nyt 5. vuodella opiskelevana kandina voin todeta, että matkaan on mahtunut lukemattomia ikimuistoisia hetkiä. Mahdotonta valita yhtä hetkeä, mikä olisi ylitse muiden. Erityisesti mieleen ovat jääneet hammaslääketieteen kandidaattiseuran vuosijuhlat ja Turun lääkiksen risteilyt.

Veera Kohonen
Veera Kohonen

Veera Kohonen on 5. vuoden hammaslääketieteen opiskelija Turun yliopistosta. Veeran matkaa voit seurata Instagramista @veerakohonen

Facebook
LinkedIn

Tsekkaa myös nämä!

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa VEO

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelussa on tällä kertaa VEO, joka on Suomen johtava energia-alan asiantuntija.

VÄLIVUOSI TÄÄLLÄ, KUULEEKO KUKAAN?

Kun tein korkeakoulujen yhteishakua maaliskuussa 2023, tuntui hurjalta ajatella tulevaa syksyä, koska en tiennyt lainkaan, mitä tulisin tekemään silloin. Lähetin hakemukseni ja

Merkityksellisen työn äärellä: Haastattelussa Attendo

Merkityksellisen työn äärellä -juttusarjassa haastatellaan yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeakoulutaustaisille osaajille. Haastattelimme nyt Attendoa, joka on Suomen johtava hyvinvointialueiden kumppanina toimiva, julkisten

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *